Όταν αγοράζετε γουδί από πέτρα ή γρανίτη, η πρώτη κίνηση είναι να το καθαρίσετε καλά. Αποφύγετε τη χρήση σαπουνιού καθώς μπορεί να απορροφηθεί από την πόρωση της πέτρας και να επηρεάσει τη γεύση των τροφών. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και μαλακό σφουγγάρι για να αφαιρέσετε τυχόν σκόνη ή υπολείμματα.
Για να βεβαιωθείτε ότι το γουδί δεν έχει ψιλές πέτρινες τρίχες που μπορεί να πέσουν στη μαγειρική, τρίψτε το εσωτερικό με λίγο άψητο ρύζι. Το ρύζι λειτουργεί σαν φυσικό αποξεστικό και απορροφά τυχόν σκόνη ή υπολείμματα.
Αφήστε το γουδί να στεγνώσει φυσικά σε καλά αεριζόμενο χώρο, μακριά από απευθείας ήλιο ή πολύ υγρασία, ώστε να αποφύγετε ρωγμές ή φθορές. Μην χρησιμοποιείτε πετσέτες που αφήνουν χνούδια.
Όχι ακριβώς. Ο γρανίτης είναι τύπος πέτρας με συγκεκριμένες ιδιότητες, αλλά γενικά η προετοιμασία τους είναι παρόμοια, καθώς και τα δύο είναι φυσικά, πορώδη υλικά.
Δεν συνιστάται, καθώς η πέτρα απορροφά τις οσμές και τις γεύσεις του σαπουνιού, επηρεάζοντας τα φαγητά σας.
Ανάλογα με τη χρήση, αλλά συνήθως κάθε 1-2 μήνες ή όταν παρατηρήσετε υπολείμματα στην επιφάνεια.
Ανακαλύψτε την πλήρη συλλογή μας από γουδιά από πέτρα και γρανίτη για κάθε ανάγκη στην κουζίνα σας.
Ξεκινήστε να μαγειρεύετε με τον παραδοσιακό τρόπο με τα σωστά εργαλεία – επιλέξτε το δικό σας γουδί σήμερα!
1ο βήμα:
Ξεπλένετε το γουδί με χλιαρό νερό. Παίρνετε ένα καινούριο σφουγγαράκι κουζίνας και από την σκληρή του πλευρά τρίβετε καλά το γουδί και το γουδοχέρι. Ξεπλένετε και επαναλαμβάνετε. Αφήνετε το γουδί να στεγνώσει.
2ο βήμα:
Βάζετε στο γουδί 1/4 της κούπας ρύζι και προσθέτετε λίγο νερό (1 - 2 κουταλιές). Χτυπάτε με το γουδοχέρι και στριφογυρίζετε, μέχρι το ρύζι να τριφτεί εντελώς. Όταν το νερό απορροφηθεί, προσθέτετε λίγο ακόμη και συνεχίζεται την ίδια διαδικασία, μέχρι το ρύζι να έχει την μορφή οδοντόπαστας.
Ξεπλένετε το γουδί με νερό και επαναλαμβάνετε την διαδικασία του ρυζιού, όσες φορές χρειαστεί, μέχρι η πάστα να βγαίνει εντελώς ολόασπρη (2 - 4 φορές συνήθως). Στεγνώνετε το γουδί.
3ο βήμα:
Βάζετε στο γουδί 3 - 4 σκελίδες σκόρδο, μια κουταλιά χοντρό αλάτι, μερικά σπόρια κόλιανδρο, πιπέρι σε κόκκους, κύμινο σε σπόρους και όποια άλλα μπαχαρικά σας αρέσουν.
Χτυπάτε καλά, να γίνουν αλοιφή, φροντίζοντας να καλύψετε με αυτή, όλη την εσωτερική επιφάνεια του γουδιού και ολόγυρα το κάτω μέρος από το γουδοχέρι.
Αφήνετε το γουδί να μείνει με την αλοιφή για 1 μέρα. Αν δεν θέλετε να μυρίσει η κουζίνα από τα μπαχαρικά, το κρατάτε κλεισμένο σε σακούλα. Ξεπλένετε με χλιαρό νερό και αφήνετε να στεγνώσει. Το γουδί είναι έτοιμο για χρήση.
Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε απορρυπαντικό για το καθάρισμα του γουδιού. Το απορρυπαντικό αφήνει μυρωδιά στο γουδί που περνά μετά στα μπαχαρικά και τις σάλτσες. Το ξεπλένετε απλά με νερό και το σκουπίζετε με χαρτί ή πετσέτα κουζίνας. Αν έχει μείνει κάποια βαριά μυρωδιά στο γουδί που θέλετε να την αφαιρέσετε, τότε χρησιμοποιήστε λίγο ρύζι και σπάστε το μέχρι να γίνει σκόνη. Αυτό θα αφαιρέσει την μυρωδιά.
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις
Γράψτε μια κριτική