Ιούνιος 20, 2025
Αφράτο Ζυμάρι Πίτσας – Η βασική συνταγή για τέλεια σπιτική πίτσα
Η σπιτική πίτσα ξεκινά πάντα από το σωστό ζυμάρι.
Με αυτήν τη βασική συνταγή, θα πετύχετε αφράτη και ελαστική ζύμη,
που ψήνεται ομοιόμορφα και δίνει γεύση επαγγελματικού φούρνου.
Είναι εύκολη, γρήγορη και ιδανική τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους στη μαγειρική.
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή δυνατό αλεύρι (τύπου 00)
- 325 ml χλιαρό νερό
- 7 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι) ή 20 γρ. νωπή μαγιά
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1,5 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
- Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό και αφήνουμε 5-10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
- Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς μαζί με το ελαιόλαδο.
- Ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να αποκτήσουμε ελαστική και λεία ζύμη.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Μόλις φουσκώσει, τη χωρίζουμε σε μπάλες (ανάλογα με το μέγεθος πίτσας που θέλουμε) και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 15 λεπτά πριν το άνοιγμα.
Tips & Μυστικά
- Για ακόμα πιο ελαφριά ζύμη, αφήστε τη στο ψυγείο για ωρίμανση 12-24 ώρες πριν τη χρήση.
- Χρησιμοποιήστε αλεύρι τύπου «00» για πιο ελαστικό αποτέλεσμα.
- Ψήστε την πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 250°C ή σε πέτρα ψησίματος για καλύτερη γεύση.
Σχετικές κατηγορίες
Δοκιμάστε τη συνταγή και ανακαλύψτε τον επαγγελματικό εξοπλισμό πίτσας στο CookPro,
για να απογειώσετε τη γεύση της σπιτικής σας δημιουργίας!