Μακαρόνια Αλ’ Όλιο – Η αυθεντική ιταλική συνταγή με σκόρδο και ελαιόλαδο

Ιούλιος 14, 2025
Σπαγγέτι αλ’ όλιο με σκόρδο, ελαιόλαδο και μαϊντανό σε λευκό πιάτο

Μακαρόνια Αλ’ Όλιο – Η αυθεντική ιταλική συνταγή με σκόρδο και ελαιόλαδο

Τα μακαρόνια αλ’ όλιο (Spaghetti aglio e olio) είναι μια από τις πιο κλασικές και αγαπημένες ιταλικές συνταγές. Απλά υλικά, αλλά με σωστή τεχνική: το αποτέλεσμα είναι πλούσια γεύση, άρωμα σκόρδου και τέλεια υφή ζυμαρικών. Μια συνταγή που αποδεικνύει πως η απλότητα κρύβει τη μαγεία.

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 200 γρ. σπαγγέτι
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, λεπτοκομμένες σε φετούλες
  • 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπερίτσα (ή λίγο μπούκοβο)
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαϊντανό
  • Προαιρετικά: φρεσκοτριμμένο πεκορίνο ή παρμεζάνα

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, μέχρι να γίνουν al dente.
  2. Όσο βράζουν τα ζυμαρικά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο και την πιπερίτσα και σοτάρουμε απαλά, μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους χωρίς να καούν.
  4. Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά απευθείας από την κατσαρόλα στο τηγάνι με λίγο από το νερό του βρασίματος.
  5. Ανακατεύουμε δυνατά ώστε να δημιουργηθεί μια ελαφριά σάλτσα που αγκαλιάζει τα ζυμαρικά.
  6. Προσθέτουμε φρεσκοκομμένο μαϊντανό και (αν θέλουμε) λίγο τυρί. Σερβίρουμε αμέσως.

Tips & Μυστικά

  • Το σκόρδο πρέπει να μαγειρευτεί απαλά – αν καεί, δίνει πικρή γεύση.
  • Το νερό από τα ζυμαρικά βοηθά να δέσει η σάλτσα με το άμυλο.
  • Δοκιμάστε την αυθεντική εκδοχή χωρίς τυρί, όπως σερβίρεται στην Ιταλία.

Σχετικές κατηγορίες

Δοκιμάστε τη συνταγή και βρείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό μαγειρικής στο CookPro για να απολαμβάνετε αυθεντικές ιταλικές γεύσεις στο σπίτι σας!

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική