Παραδοσιακό Σαραγλί με Τραγανό Φύλλο και Αρωματικό Σιρόπι

Δεκέμβριος 18, 2025
Σαραγλί σε ταψί και πιάτο

Παραδοσιακό Σαραγλί με Τραγανό Φύλλο και Αρωματικό Σιρόπι

Το σαραγλί αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά της ελληνικής και μικρασιατικής παράδοσης. Με λεπτό φύλλο κρούστας, πλούσια γέμιση από καρύδια και πλούσιο σιρόπι, ξεχωρίζει για την τραγανή υφή και το βαθύ άρωμά του. Πρόκειται για ένα γλυκό που συναντάμε συχνά σε γιορτές, τραπέζια και οικογενειακά κεράσματα, καθώς συνδυάζει απλότητα και εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Για να πετύχει το σαραγλί σωστά, σημαντικό ρόλο παίζει η ομοιόμορφη θερμοκρασία στο ψήσιμο και η σωστή διάταξη των ρολών. Γι’ αυτό, σκεύη όπως ταψιά φούρνου και αντικολλητικά σκεύη ψησίματος είναι απαραίτητα, ώστε το φύλλο να γίνει τραγανό χωρίς να κολλήσει και το σιρόπι να απορροφηθεί ομοιόμορφα. Η σωστή επιλογή εξοπλισμού κάνει τη διαδικασία πιο εύκολη και το αποτέλεσμα σταθερά επιτυχημένο.

Ακολουθεί μια αναλυτική, παραδοσιακή συνταγή, ιδανική ακόμη και για όσους φτιάχνουν σαραγλί για πρώτη φορά.


Χρόνοι & Μερίδες

  • Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος: 75 λεπτά
  • Μερίδες: περίπου 20 κομμάτια

Υλικά

Για το σαραγλί

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 250 g βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
  • 300 g καρύδια χοντροκομμένα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο (προαιρετικά)

Για το σιρόπι

  • 500 g ζάχαρη
  • 300 ml νερό
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

  1. Ανακατέψτε σε μπολ τα καρύδια με την κανέλα και το γαρύφαλλο.
  2. Απλώστε ένα φύλλο κρούστας σε καθαρή επιφάνεια και αλείψτε το με βούτυρο. Τοποθετήστε δεύτερο φύλλο από πάνω και βουτυρώστε ξανά.
  3. Πασπαλίστε τη γέμιση και τυλίξτε σε ρολό με τη βοήθεια βέργας. Σπρώξτε απαλά προς το κέντρο για να δημιουργηθεί το χαρακτηριστικό «ζάρωμα».
  4. Τοποθετήστε τα ρολά σε ορθογώνιο ταψί φούρνου, στοιχισμένα και με μικρή απόσταση μεταξύ τους, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα χωρίς να κολλήσουν.
  5. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 45–50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
  6. Βράστε όλα τα υλικά του σιροπιού για 5–6 λεπτά. Ρίξτε το καυτό σιρόπι πάνω στο καυτό σαραγλί.

Χρήσιμα Tips

  • Καυτό γλυκό και καυτό σιρόπι εξασφαλίζουν σωστή απορρόφηση.
  • Τα ποιοτικά ταψιά ψησίματος βοηθούν στο ομοιόμορφο ρόδισμα.
  • Αφήστε το σαραγλί να κρυώσει πλήρως πριν το σερβίρισμα.

Σχετικές κατηγορίες

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική