Αύγουστος 4, 2025
Σπυρωτό Ρύζι Μπασμάτι – Το μυστικό για τέλειο αποτέλεσμα κάθε φορά
Το ρύζι μπασμάτι είναι από τα πιο αρωματικά και ελαφριά ρύζια,
ιδανικό για ασιατικές συνταγές αλλά και ως συνοδευτικό σε κρέας, ψάρι ή λαχανικά.
Το μυστικό για τέλειο, σπυρωτό ρύζι κρύβεται στην προετοιμασία και στους σωστούς χρόνους μαγειρέματος.
Ακολουθήστε τη συνταγή και τα tips μας για επαγγελματικό αποτέλεσμα.
Υλικά
- 250 γρ. ρύζι μπασμάτι
- 500 ml νερό (αναλογία 1:2)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- προαιρετικά: 1 φύλλο δάφνης ή 1-2 σπόροι κάρδαμου για άρωμα
Εκτέλεση
- Ξεπλένουμε το ρύζι 3-4 φορές με κρύο νερό μέχρι το νερό να γίνει διαυγές. Αυτό απομακρύνει το άμυλο και βοηθά να γίνει σπυρωτό.
- Μουλιάζουμε το ρύζι σε κρύο νερό για 20 λεπτά. Το στραγγίζουμε καλά.
- Σε κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με το αλάτι και (προαιρετικά) τα αρωματικά.
- Ρίχνουμε το ρύζι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το λάδι/βούτυρο, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι σκεπασμένο για άλλα 10 λεπτά, χωρίς να σηκώσουμε το καπάκι.
- Με πιρούνι αφρατεύουμε το ρύζι απαλά, για να ξεχωρίσουν οι κόκκοι.
Tips & Μυστικά
- Η αναλογία νερού-ρυζιού είναι καθοριστική: 1 μέρος ρύζι : 2 μέρη νερό.
- Μην ανακατεύετε το ρύζι κατά το βράσιμο, γιατί σπάει ο κόκκος.
- Το τελικό «ξεκούρασμα» εκτός φωτιάς είναι εξίσου σημαντικό όσο και το βράσιμο.
Σχετικές κατηγορίες
Δοκιμάστε τη συνταγή και ανακαλύψτε στο CookPro
σκεύη και εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το τέλειο σπυρωτό ρύζι κάθε φορά!