Seasoning: Φυσική Αντικολλητική Προστασία σε Μαντέμι & Carbon Steel

Αύγουστος 1, 2025
Cast Iron Seasoning.. Ανακάλυψε τι είναι!!

Τι είναι το seasoning Σκευών Μαγειρικής και Πώς να το Κάνετε Σωστά;;

Το seasoning ή αλλιώς φυσική αντικολλητική προστασία, είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα σκεύος μαγειρικής – όπως τηγάνι από μαντέμι (cast iron) ή ανθρακούχο χάλυβα (carbon steel) – καλύπτεται με ένα λεπτό στρώμα φυτικού λαδιού και θερμαίνεται ώστε να δημιουργηθεί μία φυσική αντικολλητική επίστρωση. Σε αντίθεση με τις τεχνητές αντικολλητικές επιστρώσεις που φθείρονται εύκολα ή περιέχουν χημικά (PTFE, PFOA), το φυσικό seasoning είναι ασφαλές για την υγεία και βελτιώνεται με τη χρήση. Όσο περισσότερο μαγειρεύετε, τόσο πιο αντικολλητική γίνεται η επιφάνεια!

Γιατί είναι σημαντικό το Seasoning;

  • Δημιουργεί φυσική αντικολλητική επιφάνεια
  • Προστατεύει το σκεύος από σκουριά
  • Ενισχύει τη γεύση και τη μαγειρική εμπειρία
  • Δεν περιέχει επικίνδυνα χημικά

Ποια σκεύη χρειάζονται Seasoning;

Τα ανοξείδωτα ή τα σκεύη με τεχνητές αντικολλητικές επιστρώσεις ΔΕΝ χρειάζονται seasoning.

Πώς να Κάνετε Seasoning στο Σκεύος σας (Μέθοδος Φούρνου)

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Καθαρίστε καλά το σκεύος και στεγνώστε το πλήρως.
  3. Περάστε την επιφάνεια με λεπτό στρώμα φυτικού λαδιού (όχι ελαιόλαδο – προτιμήστε λάδι σόγιας, λιναρόσπορου ή canola).
  4. Βάλτε το ανάποδα στο φούρνο, με ένα φύλλο λαδόκολλα από κάτω για να μαζέψει τυχόν σταγόνες.
  5. Ψήστε για 1 ώρα και αφήστε το να κρυώσει μέσα στον φούρνο.

Αυτή η διαδικασία δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα, σκουρόχρωμο και φυσικά αντικολλητικό.

Προσοχή: Αν και το ελαιόλαδο είναι τεχνικά φυτικό λάδι, δεν συνιστάται για τη διαδικασία του seasoning και μόνο. Λόγω του χαμηλού σημείου καπνού και της χημικής του σύστασης, τείνει να αφήνει κολλώδη ή ασταθή επίστρωση. Αντίθετα, έλαια όπως το σογιέλαιο, το canola oil ή το λινέλαιο (flaxseed oil) είναι πολύ πιο κατάλληλα για να δημιουργηθεί ένα σταθερό, σκληρό φιλμ προστασίας.

Seasoning με Καθημερινή Χρήση

Ο πιο εύκολος τρόπος για να διατηρείτε το seasoning είναι να μαγειρεύετε συχνά με το σκεύος σας – ειδικά με συνταγές που περιλαμβάνουν λίπος ή λάδι. Το συχνό μαγείρεμα ενισχύει την αντικολλητική επίστρωση φυσικά.

Τι Μπορεί να Καταστρέψει το Seasoning;

  • Μαγείρεμα όξινων τροφίμων (ντομάτα, ξύδι)
  • Καθαρισμός με σκληρά λειαντικά ή μεταλλικά σφουγγάρια
  • Χρήση απορρυπαντικού σε έντονο βαθμό
  • Αποθήκευση με υγρασία

Lodge – Seasoned από το Εργοστάσιο

Όλα τα σκεύη της Lodge παραδίδονται με προεφαρμοσμένο seasoning από το εργοστάσιο, χρησιμοποιώντας λάδι σόγιας. Έτσι μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε αμέσως ή να ενισχύσετε το φινίρισμα με ένα επιπλέον seasoning στο σπίτι.

Seasoning σε μαντέμι Lodge. Δείτε τη διαδικασία step-by-step


Δείτε όλα τα μαντεμένια σκεύη Lodge στο cookpro.gr

Συμβουλή: Αν δείτε το σκεύος να θαμπώνει ή να εμφανίζει σκουριά, μην πανικοβληθείτε. Ένα καλό καθάρισμα και νέο seasoning θα το επαναφέρει σαν καινούριο!