Γιαπωνέζικα μαχαίρια... Ονομασίες και χρήση!!

Ιανουάριος 10, 2024
Γιαπωνέζικα μαχαίρια... Επεξήγηση και χρήση!!

SANTOKU

  • Είναι μαχαίρι γενικής χρήσης με λεπίδα και από τις 2 μεριές.
  • Χρησιμοποιείται για κόψιμο,τεμαχισμό και φιλετάρισμα κρέατος, πουλερικών και ψαριών, καθώς και για κόψιμο και τεμαχισμό λαχανικών και φρούτων.
  • Είναι ελαφρύ, μικρό και με λεπτή λάμα για ευκολία στη χρήση και για τη κοπή διαφόρων υλικών.
  • Έχει πιο λεπτή λάμα και είναι πιο ελαφρύ από τα μαχαίρια chef για πιο ψιλές κοπές με μεγαλύτερη ακρίβεια.

DEBA

  • Φιλετάρουν ψάρια και κόβουν κεφάλια και ουρές ψαριών.
  • Η άκρη της λάμας είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να γλιστράει ανάμεσα στα κόκκαλα για το φιλετάρισμα του ψαριού.
  • Η λεπίδα είναι από τη δεξιά μεριά μόνο ( για δεξιόχειρες) καθώς έτσι δημιουργείται ένα στρώμα αέρα κατά το φιλετάρισμα για καθαρά κοψίματα και για να μην τραυματιστεί το φιλέτο.
  • Είναι κάτι ενδιάμεσο σε μπαλτά και μαχαίρι φιλεταρίσμος, καθώς είναι βαρύ και στιβαρό.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για φιλετάρισμα κρέατος και πουλερικών.

SASHIMI

  • H λεπτή λάμα του μαχαιριού το κάνει ιδανικό για φιλετάρισμα ψαριών.
  • Έχει μακριά λάμα για να μπορεί να φιλετάρει μεγάλα ψάρια.
  • Η λεπίδα είναι από τη δεξιά μεριά μόνο ( για δεξιόχειρες) καθώς έτσι δημιουργείται ένα στρώμα αέρα κατά το φιλετάρισμα για καθαρά κοψίματα και για να μην τραυματιστεί το φιλέτο.
  • Χρησιμοποιείται για τη προετοιμασία sushi και sashimi - ωμών φιλέτων ψαριού.

NAKIRI

  • Χρησιμοποιείται για τη κοπή και τεμαχισμό λαχανικών και φρούτων.
  • Έχει φαρδιά, συμμετρική και ίσια λάμα.
  • Η κίνηση του μαχαιριού είναι πάνω-κάτω σε αντίθεση με τα μαχαίρια chef που κόβουν μπρος-πίσω.
  • Επειδή η επιφάνεια της λάμας είναι ίσια σε όλο το μήκος της λάμας τα λαχανικά κόβονται ισομερώς και συμμετρικά.
  • Το έξτρα βάρος της λάμας βοηθάει στο να πέφτει το μαχαίρι πιο εύκολα και να διευκολύνει τη κοπή.