Αρχική/Blog/Γιαπωνέζικα μαχαίρια... Ονομασίες και χρήση!!
Γιαπωνέζικα μαχαίρια... Ονομασίες και χρήση!!
Ιανουάριος 10, 2024
SANTOKU
Είναι μαχαίρι γενικής χρήσης με λεπίδα και από τις 2 μεριές.
Χρησιμοποιείται για κόψιμο,τεμαχισμό και φιλετάρισμα κρέατος, πουλερικών και ψαριών, καθώς και για κόψιμο και τεμαχισμό λαχανικών και φρούτων.
Είναι ελαφρύ, μικρό και με λεπτή λάμα για ευκολία στη χρήση και για τη κοπή διαφόρων υλικών.
Έχει πιο λεπτή λάμα και είναι πιο ελαφρύ από τα μαχαίρια chef για πιο ψιλές κοπές με μεγαλύτερη ακρίβεια.
DEBA
Φιλετάρουν ψάρια και κόβουν κεφάλια και ουρές ψαριών.
Η άκρη της λάμας είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να γλιστράει ανάμεσα στα κόκκαλα για το φιλετάρισμα του ψαριού.
Η λεπίδα είναι από τη δεξιά μεριά μόνο ( για δεξιόχειρες) καθώς έτσι δημιουργείται ένα στρώμα αέρα κατά το φιλετάρισμα για καθαρά κοψίματα και για να μην τραυματιστεί το φιλέτο.
Είναι κάτι ενδιάμεσο σε μπαλτά και μαχαίρι φιλεταρίσμος, καθώς είναι βαρύ και στιβαρό.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για φιλετάρισμα κρέατος και πουλερικών.
SASHIMI
H λεπτή λάμα του μαχαιριού το κάνει ιδανικό για φιλετάρισμα ψαριών.
Έχει μακριά λάμα για να μπορεί να φιλετάρει μεγάλα ψάρια.
Η λεπίδα είναι από τη δεξιά μεριά μόνο ( για δεξιόχειρες) καθώς έτσι δημιουργείται ένα στρώμα αέρα κατά το φιλετάρισμα για καθαρά κοψίματα και για να μην τραυματιστεί το φιλέτο.
Χρησιμοποιείται για τη προετοιμασία sushi και sashimi - ωμών φιλέτων ψαριού.
NAKIRI
Χρησιμοποιείται για τη κοπή και τεμαχισμό λαχανικών και φρούτων.
Έχει φαρδιά, συμμετρική και ίσια λάμα.
Η κίνηση του μαχαιριού είναι πάνω-κάτω σε αντίθεση με τα μαχαίρια chef που κόβουν μπρος-πίσω.
Επειδή η επιφάνεια της λάμας είναι ίσια σε όλο το μήκος της λάμας τα λαχανικά κόβονται ισομερώς και συμμετρικά.
Το έξτρα βάρος της λάμας βοηθάει στο να πέφτει το μαχαίρι πιο εύκολα και να διευκολύνει τη κοπή.