Αρχική/Blog/Γιαπωνέζικα μαχαίρια... Ονομασίες και χρήση!!
Γιαπωνέζικα μαχαίρια... Ονομασίες και χρήση!!
Ιανουάριος 10, 2024
SANTOKU
- Είναι μαχαίρι γενικής χρήσης με λεπίδα και από τις 2 μεριές.
- Χρησιμοποιείται για κόψιμο,τεμαχισμό και φιλετάρισμα κρέατος, πουλερικών και ψαριών, καθώς και για κόψιμο και τεμαχισμό λαχανικών και φρούτων.
- Είναι ελαφρύ, μικρό και με λεπτή λάμα για ευκολία στη χρήση και για τη κοπή διαφόρων υλικών.
- Έχει πιο λεπτή λάμα και είναι πιο ελαφρύ από τα μαχαίρια chef για πιο ψιλές κοπές με μεγαλύτερη ακρίβεια.
DEBA
- Φιλετάρουν ψάρια και κόβουν κεφάλια και ουρές ψαριών.
- Η άκρη της λάμας είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να γλιστράει ανάμεσα στα κόκκαλα για το φιλετάρισμα του ψαριού.
- Η λεπίδα είναι από τη δεξιά μεριά μόνο ( για δεξιόχειρες) καθώς έτσι δημιουργείται ένα στρώμα αέρα κατά το φιλετάρισμα για καθαρά κοψίματα και για να μην τραυματιστεί το φιλέτο.
- Είναι κάτι ενδιάμεσο σε μπαλτά και μαχαίρι φιλεταρίσμος, καθώς είναι βαρύ και στιβαρό.
- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για φιλετάρισμα κρέατος και πουλερικών.
SASHIMI
- H λεπτή λάμα του μαχαιριού το κάνει ιδανικό για φιλετάρισμα ψαριών.
- Έχει μακριά λάμα για να μπορεί να φιλετάρει μεγάλα ψάρια.
- Η λεπίδα είναι από τη δεξιά μεριά μόνο ( για δεξιόχειρες) καθώς έτσι δημιουργείται ένα στρώμα αέρα κατά το φιλετάρισμα για καθαρά κοψίματα και για να μην τραυματιστεί το φιλέτο.
- Χρησιμοποιείται για τη προετοιμασία sushi και sashimi - ωμών φιλέτων ψαριού.
NAKIRI
- Χρησιμοποιείται για τη κοπή και τεμαχισμό λαχανικών και φρούτων.
- Έχει φαρδιά, συμμετρική και ίσια λάμα.
- Η κίνηση του μαχαιριού είναι πάνω-κάτω σε αντίθεση με τα μαχαίρια chef που κόβουν μπρος-πίσω.
- Επειδή η επιφάνεια της λάμας είναι ίσια σε όλο το μήκος της λάμας τα λαχανικά κόβονται ισομερώς και συμμετρικά.
- Το έξτρα βάρος της λάμας βοηθάει στο να πέφτει το μαχαίρι πιο εύκολα και να διευκολύνει τη κοπή.