Παραδοσιακό Χταπόδι Ξιδάτο

Δεκέμβριος 13, 2025
Παραδοσιακό χταπόδι ξιδάτο κομμένο σε μπουκιές, σε πιάτο με ελαιόλαδο, ξίδι και φύλλα δάφνης

Παραδοσιακό Χταπόδι Ξιδάτο – Αυθεντική Συνταγή Σπιτικής Ταβέρνας

Το χταπόδι ξιδάτο είναι ένας από τους πιο κλασικούς ελληνικούς μεζέδες, άρρηκτα συνδεδεμένος με τα ουζερί και τις παραδοσιακές ταβέρνες. Η επιτυχία του βασίζεται στη σωστή τεχνική και στον κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε το χταπόδι να βγει τρυφερό και γεμάτο γεύση χωρίς να στεγνώσει.

Η χρήση μιας ποιοτικής ανοξείδωτης κατσαρόλας με χοντρό πάτο αποτελεί την ιδανική λύση, καθώς κατανέμει ομοιόμορφα τη θερμότητα και επιτρέπει αργό, ελεγχόμενο βράσιμο. Έτσι το χταπόδι μαγειρεύεται στα υγρά του, μαλακώνει σωστά και δένει τέλεια με το ξίδι και το ελαιόλαδο.

Η παρακάτω συνταγή είναι απλή, δοκιμασμένη και ιδανική τόσο για καθημερινό τραπέζι όσο και για μεζέ σε καλεσμένους. Με λίγα υλικά και σωστή εκτέλεση, το αποτέλεσμα θυμίζει αυθεντική ελληνική ταβέρνα.

Χρόνοι & Μερίδες

  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 50–60 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος: περίπου 1 ώρα
  • Μερίδες: 4

Υλικά

  • 1 χταπόδι 1–1,5 κιλό (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
  • 1/2 φλιτζάνι ξίδι από κρασί
  • 1/3 φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 6–8 κόκκους πιπέρι ή μπαχάρι

Οδηγίες Εκτέλεσης

  1. Πλύνε καλά το χταπόδι και καθάρισέ το αν είναι φρέσκο.
  2. Τοποθέτησε το χταπόδι σε ανοξείδωτη κατσαρόλα με χοντρό πάτο, χωρίς καθόλου νερό, σε χαμηλή φωτιά.
  3. Πρόσθεσε τα φύλλα δάφνης και τους κόκκους πιπεριού, σκέπασε και άφησε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει.
  4. Όταν είναι έτοιμο, βγάλε το χταπόδι και κόψε το σε μπουκιές.
  5. Επέστρεψε το χταπόδι στην κατσαρόλα, πρόσθεσε το ξίδι και το ελαιόλαδο και άφησε να πάρει 1–2 βράσεις.
  6. Αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις να σταθεί 10 λεπτά πριν το σερβίρισμα.

Συμβουλές Επιτυχίας

  • Μην προσθέτεις νερό, το χταπόδι βγάζει αρκετά υγρά μόνο του.
  • Χρησιμοποίησε χαμηλή φωτιά για τρυφερό αποτέλεσμα.
  • Το χταπόδι ξιδάτο γίνεται ακόμα καλύτερο αφού «σταθεί» λίγο.

Βρείτε τα σκεύη που χρησιμοποιήσαμε

Για την παρασκευή της συνταγής χρησιμοποιήθηκαν βασικά σκεύη κουζίνας που βοηθούν στο σωστό και ομοιόμορφο μαγείρεμα.

Φτιάξτε τη συνταγή στην κουζίνα σας και βρείτε στο CookPro τον εξοπλισμό που χρειάζεστε, ώστε κάθε πιάτο να πετυχαίνει όπως πρέπει.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική