Παραδοσιακό Γαλακτομπούρεκο με Τραγανό Φύλλο και Βελούδινη Κρέμα

Δεκέμβριος 1, 2025
Γαλακτομπούρεκο με χρυσαφένιο φύλλο και βελούδινη κρέμα, σερβιρισμένο σε πιάτο με φόντο το ταψί – παραδοσιακή ελληνική συνταγή. - CookPro

Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο με τραγανό φύλλο και βελούδινη κρέμα

Το γαλακτομπούρεκο αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά γλυκά, με την ισορροπία ανάμεσα στη βελούδινη κρέμα και το τραγανό φύλλο να καθορίζει το αποτέλεσμα. Σε αυτή τη συνταγή ακολουθούμε έναν παραδοσιακό τρόπο παρασκευής, ιδανικό για όσους επιθυμούν ένα αυθεντικό και πλήρως ισορροπημένο γλυκό. Η χρήση ενός ποιοτικού ορθογώνιου αντικολλητικού ταψιού 35×45 εξασφαλίζει ομοιόμορφο ψήσιμο, σταθερή θερμοκρασία και τέλεια χρυσή επιφάνεια στο φύλλο. Το ταψί αυτό είναι καθοριστικό στα σιροπιαστά, καθώς επιτρέπει στο σιρόπι να απλωθεί σωστά και να απορροφηθεί ομοιόμορφα.

Ακολουθεί αναλυτικός οδηγός με όλα τα μυστικά για την κρέμα, το φύλλο και το σωστό σιρόπιασμα. Ιδανική συνταγή για αρχάριους αλλά και για έμπειρους λάτρεις της ζαχαροπλαστικής που θέλουν σταθερά ποιοτικό αποτέλεσμα κάθε φορά.

Χρόνοι

  • Προετοιμασία: 25 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 60-70 λεπτά
  • Σύνολο: 90-100 λεπτά
  • Μερίδες: 12-16 κομμάτια

Υλικά για την κρέμα

  • 700 ml πλήρες αγελαδινό γάλα
  • 300 ml κρέμα γάλακτος 30-35%
  • 120 g σιμιγδάλι ψιλό
  • 160 g ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 70 g βούτυρο
  • 1-2 βανιλίνες ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

Υλικά για το σιρόπι

  • 600 g ζάχαρη
  • 400 g νερό
  • Φλούδα λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κ.σ. γλυκόζη (προαιρετική)

Υλικά για το φύλλο

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 200 g βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι

Σε κατσαρόλα βράζουμε νερό, ζάχαρη, λεμόνι και κανέλα για 5 λεπτά από την ώρα που κοχλάζει. Αφαιρούμε τα αρωματικά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

2. Ετοιμάζουμε την κρέμα

Ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τη μισή ζάχαρη. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Προσθέτουμε λίγο από το ζεστό γάλα στο μείγμα για εξισορρόπηση θερμοκρασίας και επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε βούτυρο, βανίλια και ξύσμα λεμονιού. Αφήνουμε να γίνει χλιαρή.

3. Στήσιμο στο ταψί

Βουτυρώνουμε καλά το ορθογώνιο αντικολλητικό ταψί 35×45. Τοποθετούμε 6 φύλλα, βουτυρώνοντας κάθε φύλλο ξεχωριστά. Ρίχνουμε την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 6 φύλλα, επίσης βουτυρωμένα. Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια.

4. Ψήσιμο

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170°C για 70-90 λεπτά μέχρι να αποκτήσει βαθύ χρυσαφί χρώμα.

5. Σιρόπιασμα

Μόλις βγει από τον φούρνο, ρίχνουμε αμέσως το κρύο σιρόπι σε δύο-τρία περάσματα, ώστε να απορροφηθεί ομοιόμορφα. Αφήνουμε 3-4 ώρες να σταθεροποιηθεί.

Shop the Tool

Ανακάλυψε τα προϊόντα μας εδώ: Σκεύη Ζαχαροπλαστικής

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική